Warning: include(reklama.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/dobojcaf/stari.dobojcaffe.com/index.php on line 2

Warning: include(reklama.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/dobojcaf/stari.dobojcaffe.com/index.php on line 2

Warning: include(): Failed opening 'reklama.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php72/usr/share/pear') in /home/dobojcaf/stari.dobojcaffe.com/index.php on line 2
6 zanimljivosti o “zimskim” bebama… - Dobojcaffe

6 zanimljivosti o “zimskim” bebama…

Istaknuto 6 zanimljivosti o “zimskim” bebama…

Godišnje doba u kojem smo se rodili može da utiče na puno toga. Evo šta je karakteristično za bebe rođene u zimskom periodu…

Da li vam se ponekad čini da bebe zimi kao da iskaču iza svakog ugla? Stručnjaci su utvrdili neke poprilično zanimljive efekte sezone kada je beba rođena na njen razvoj i zdravlje.

Zimske bebe su veće od svojih ljetnih drugara

Bebe rođene u zimskim mjesecima prosječno više teže od beba koje su rođene u ljetnim mjesecima. Takođe, imaju veći opseg glave. Djelimično se razlog krije u tome što trudnice ljeti vrlo slabo jedu zbog želuca osjetljivog na brojne mirise iz okoline, dok u zimskim više uživaju u hrani.

Manja vjerovatnoća multiple skleroze

Mamino zdravlje tokom trudnoće bitno može da utiče na zdravlje djeteta. Međutim, da li ste znali da i vrijeme začeća može da ima uticaja na djetetovo zdravlje? Na Oksfordu je otkriveno kako djeca rođena u novembru najređe imaju multiplu sklerozu, dok se najčešće pojavljuje kod djece začete u zimskim mjesecima.

Zimske bebe se češće rađaju prije termina

Zimske bebe imaju 10 odsto veće šanse da budu rođene prije termina. Pretpostavlja se da je ovaj podatak direktno povezan sa činjenicom da su zimske bebe veće, pa se brže i razvijaju.

Foto: Arhiva portala
Foto: Arhiva portala

Zimske bebe su pristojnije

Zvuči suludo? Ipak, na Univerzitetu Kvinslend potvrdili su ovu tezu. Proučavajući nestašne četverogodišnjake i petogodišnjake utvrdili su kako su oni rođeni u zimskim mjesecima znatno smireniji i pristojniji.

Zimske bebe sklonije depresiji

Izloženost suncu vrlo je važna za razvoj bebe već od prvih dana. Tegobe kod zimskih beba koje se javljaju, kao što su bipolarne depresije, neurološki poremećaji i loše raspoloženje vrlo često se povezuju sa nedovoljno vremena provedenog na svježem vazduhu i sunčevoj svjetlosti.

Zimske bebe imaju slabije kosti

 

Još jedna posljedica bebine nedovoljne izloženosti suncu. Ljetne bebe su u prosjeku oko pola centimetra više i posjeduju gotovo 12 kubnih centimetara kosti više od zimskih beba. Zaslužan je vitamin D za čiju je apsorpciju u organizmu potrebna prisutnost sunca.

ljepotaizdravlje.ba