Warning: include(reklama.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/dobojcaf/stari.dobojcaffe.com/index.php on line 2

Warning: include(reklama.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/dobojcaf/stari.dobojcaffe.com/index.php on line 2

Warning: include(): Failed opening 'reklama.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php72/usr/share/pear') in /home/dobojcaf/stari.dobojcaffe.com/index.php on line 2
Čaša crnog vina vas može zaštiti od štete koju uzrokuju cigarete - Dobojcaffe

Čaša crnog vina vas može zaštiti od štete koju uzrokuju cigarete

Istaknuto Čaša crnog vina vas može zaštiti od štete koju uzrokuju cigarete

Crno vino sadrži visok nivo fenola koji potiče stvaranje dušikovog oksida koji pomlađuje koronarne arterije. Prema studiji koju je objavio The American Journal of Medicine, čaša ili dvije crnog vina prije cigarete mogu zaštititi krvne žile i od najgorih šteta. 

Međutim, istraživači njemačkog Univerziteta Saarland upozoravaju da se rezultati istraživanja ne trebaju uzeti zdravo za gotovo jer su u fokusu bili povremeni pušači, a ne ovisnici. Ipak, rezultati su pokazali da crveno vino djeluje kao štit za arterije. 

Istraživači su ispitivali različite biohemijske procese u krvi i krvnim žilama 20 nepušača koji su pristali ispušiti tri cigarete. Polovina ispitanika pila je crno vino jedan sat prije pušenja sve dok im nivo alkohola u krvi nije bio 0,75 promila. Uzorci krvi i urina uzeti su prije pokusa i 18 sati nakon konzumiranja cigareta. Rezultati su pokazali da ispitanici koji su konzumirali vino prije cigareta nemaju promjene na ćelijama u krvnim žilama. 

Također, pušenje može utjecati i na aktivnosti telomeraza. Naime, telomeraze služe kao zaštitne kape na hromosomima, a te kape se tokom starenja mogu skratiti ili izgubiti zaštitnu sposobnost. Istražitelji su utvrdili da je djelovanje telomeraza smanjeno za 56 posto kod osoba koje nisu pile vino, dok je kod druge grupe zabilježeno smanjenje od 20 posto. 

Budući da je istraživanje bilo ograničeno na mlade nepušače, nije jasno da li se rezultati odnose na starije, bolesne ili hronične pušače.

klix.ba