Warning: include(reklama.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/dobojcaf/stari.dobojcaffe.com/index.php on line 2

Warning: include(reklama.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/dobojcaf/stari.dobojcaffe.com/index.php on line 2

Warning: include(): Failed opening 'reklama.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php72/usr/share/pear') in /home/dobojcaf/stari.dobojcaffe.com/index.php on line 2
Kako vas vaša mačka vidi? - Dobojcaffe

Kako vas vaša mačka vidi?

Istaknuto Kako vas vaša mačka vidi?

Prema novoj knjizi doktora Džona Bredša, engleskog biologa “Mačje opažanje“, za vašu mačku vi ste “velika, prijateljski nastrojena mačka“.

Bredšo je proučavao ponašanje domaćih životinja 30 godina i u svojoj novoj knjizi otkriva zašto se mačke ponašaju na određeni način u blizini ljudi.

Kao prvo, pošto mačke nikada nisu odgajane za određenu funkciju osim da izgledaju lijepo, one su na kraju manje pripitomljene od pasa, koje ljudi odgajaju, između ostalog, kako bi čuvali kuću i dresirali ih da “daju šapu“.

Interakcija životinje sa svojim vlasnikom je manje zasnovana na naučenom ponašanju, a više na čistom instinktu.

Kada maca šapicama “gnjavi“ vaše tijelo ili površinu kreveta, to je ponašanje zapravo namijenjeno za stomak njihove majke, koje znači da ne treba još uvijek da povlači mlijeko. Kada se maca uvija oko vaše noge ili ruke, to znači da vas tretira kao drugu mačku, i to je najjasniji način kojim mace pokazuju privrženost, objašnjava Bredšo.

Tako da, sljedeći put kada nazovete macu vašom “bebom“ ili gunđate zato što je dosadna, sjetite se da vas ona posmatra kao prijatnog cimera koji je mnogo veći od nje, iz razloga koji njima nije jasan.

nezavisne.com