Warning: include(reklama.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/dobojcaf/stari.dobojcaffe.com/index.php on line 2

Warning: include(reklama.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/dobojcaf/stari.dobojcaffe.com/index.php on line 2

Warning: include(): Failed opening 'reklama.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php72/usr/share/pear') in /home/dobojcaf/stari.dobojcaffe.com/index.php on line 2
Bolje je biti bez posla nego na poslu gdje niste sretni - Dobojcaffe

Bolje je biti bez posla nego na poslu gdje niste sretni

Istaknuto Bolje je biti bez posla nego na poslu gdje niste sretni

Nije tajna da loše radno okruženje može da našteti našem mentalnom zdravlju. Prema studiji objavljenoj u časopisu Occupational and Environmental Medicine, dokazano je da je zapravo za naše mentalno zdravlje gore kada radimo u lošoj atmosferi nego kada uopše ne radimo.

Prema Mashableu i Stephenu Bevanu, loš posao je onaj koji je dosadan, zamoran nestabilan, znatno ispod vaše vještine ili kombinacija ova četiri negativna opisa.

Nažalost, nedavna recesija poslužila je kao rasadnik za te loše kvalitete koje sve češće pronalazimo na radnim mjestima kao i sama podzaposlenost generalno.

“Oni koji rade u dobrim radnoj atmosferi pokazali su značajno poboljšanje u mentalnom zdravlju u odnosu na one koji su bez posla, što je i logično”, rekao je autor studije Peter Butterworth i dodao: “Ali, oni ispitanici koji rade unutar loše atmosfere, pokazali su značajno pogoršanje kada je u pitanju mentalno zdravlje u poređenju s onima koji su bez posla”.

Istraživači su ocijenili poslove na temelju “psihosocijalne kvalitete” te u kjoj mjeri posao podstiče kontrolu, autonomiju, izazov, izbor i pomoć pri izvršavanju zadataka.

S druge strane, psihosocijalni kvalite određuje da li posao jača ili umanjuje lično psihičko blagostanje.

Ova studija u suprotnosti je sa zajedničkom generalnom “mudrošću” da je bilo koji posao dobar posao i da je, bez obzira na to koliko ste nesretni na poslu, bolje to nego da ste nezaposleni.

 

Nažalost, ovo uvjerenje u velikoj mjeri kreira naš pristup prema zapošljavanju u vrijeme recesije, ali vrijeme je da razmislimo…

ljepotaizdravlje.ba