Warning: include(reklama.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/dobojcaf/stari.dobojcaffe.com/index.php on line 2

Warning: include(reklama.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/dobojcaf/stari.dobojcaffe.com/index.php on line 2

Warning: include(): Failed opening 'reklama.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php72/usr/share/pear') in /home/dobojcaf/stari.dobojcaffe.com/index.php on line 2
Sedam novih investicija iz Fondacije Mozaik za dobru ekonomiju - Dobojcaffe

Sedam novih investicija iz Fondacije Mozaik za dobru ekonomiju

Istaknuto Sedam novih investicija iz Fondacije Mozaik za dobru ekonomiju

Sedam grupa mladih društvenih poduzetnika i poduzetnica dobili su investicije da izrade prototipe i vrše testiranje na tržištu. Ovom investicijom Fondacija Mozaik daje priliku mladima da izgrade bolju i sigurniju budućnost za sebe, ali i da svojim biznisom pomognu društvu i riješe neki od mnogobrojnih problema u našoj zemlji.

Direktor Fondacije Mozaik Zoran Puljić smatra da mladima prije nego napuste BiH treba pružiti priliku, što ova fondacija i čini pružajući im šansu da se okušaju u biznisu. Ovim investicijama realizira se Mozaikova strategija da se za desetak godina izgradi generacija od 500 mladih ljudi koji će voditi uspješne društvene biznise i biti uzor budućim generacijama, saopćeno je iz ove fondacije.

Problem nezaposlenosti mladih dugo je prisutan u našoj zemlji. Fondacija Mozaik već drugu godinu zaredom prepoznaje, obrazuje i investira u mlade društvene poduzetnike. Ove godine u M-Zonu društvenog poduzetništva prijavilo se 4.737 mladih.

Završnoj ceremoniji Konferencije Kreiramo dobru ekonomiju prisustvovale su brojne visoke zvanice, među kojima su bili Fadil Novalić, premijer Federacija BiH, Melika Mahmutbegović, potpredsjednica Federacije BiH, Amir Zukić, federalni ministar razvoja, obrta i poduzetništva i Omer Korjenić, rukovodilac Sektora za zapošljavanje Federalnog zavoda za zapošljavanje te brojni partneri.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić poželio je sreću mladima na tržištu i zahvalio se Fondaciji Mozaik: "Mozaik upravo radi ono što godi Vladi. Mi smo primijetili problem nezaposlenosti mladih i pokrenuli programe i projekte zapošljavanja i samozapošljavanja. I, onda vidimo da u društvu postoje i drugi faktori, organizacije koje brinu, mogu reći našu brigu. Mozaik upravo brine našu brigu i time je dobrodošao partner u odnosima sa vladom. To je razlog što posjećujemo ovakve skupove i zato što naša budućnost leži u mladima".

Sandi Salkić iz Cazina dio je prve generacije društvenih poduzetnika i poduzetnica. U partnerstvu sa Fondacijom Mozaik registrovao je Agrorevolucija d.o.o. firmu za proizvodnju i pakiranje premium mesa s poznatim porijeklom i kvalitetom koja će biti istaknuta na proizvodu.

"Ideja je uvijek bila tu, ali bez podrške Mozaika zadugo ne bih došao do izražaja i uspio pokrenuti biznis. Ujedinit ćemo 30 mladih poljoprivrednika i pružiti im šansu da proizvode", kazao je Sandi.

Osim investicija, mladi će dobiti i podršku vrhunskih stručnjaka. Vedrana Đuređević iz Doboja jedna je od njih. Njen ideja je omogući da svim građanima stomatološka protetika bude dostupna, uz to Vedrana i njene tri kolegice žele omogućiti učenicima i učenicama Medicinske škole Doboj praktičnu nastavu kroz koju bi učestvovali u proizvodnom procesu protetskih nadoknada.

"U sebi duboko treba pronaći ono što vas pokreće i raditi na tome da ostvarite svoje snove. Ja to radim kroz M-Zonu Fondacije Mozaik, oni su mi omogućili da slijedim svoje snove i dokažem da je sve moguće i ako imate samo 18 godina", kazala je Vedrana.

Fondacija Mozaik će i dalje uz pomoć svojih partnera će ulagati novac i znanja u bh. omladinu kako bi kreirali dobru ekonomiju u Bosni i Hercegovini.

klix.ba