Warning: include(reklama.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/dobojcaf/stari.dobojcaffe.com/index.php on line 2

Warning: include(reklama.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/dobojcaf/stari.dobojcaffe.com/index.php on line 2

Warning: include(): Failed opening 'reklama.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php72/usr/share/pear') in /home/dobojcaf/stari.dobojcaffe.com/index.php on line 2
Jeste li (i vi) Google doktor, patite li od “cyberhondrije”? - Dobojcaffe

Jeste li (i vi) Google doktor, patite li od “cyberhondrije”?

Istaknuto Jeste li (i vi) Google doktor, patite li od “cyberhondrije”?

Nedavno ste primijetili peckanje u grlu ili dobili osip na nozi i zabrinuli se. I ko će sad provesti dva sata čekajući red kod ljekara, kad je potencijalna dijagnozna udaljena na jedan klik. Novo istraživanje pokazalo je kako se sve više ljudi za zdravstvene savjete  okreće internetu, a neki s tim ozbiljno pretjeruju.

I dok ćete na internetu za svoje probleme vjerovatno pronaći niz zastrašujućih bolesti od kojih biste mogli patiti, vjerovatno vam nijedna neće ponuditi lijek za rastući problem novih generacija: Cyberhondriju!

 

Pa, iako je vaš osip vrlo vjerovatno normalna tjelesna reakcija na određeni podražaj, vaše će ga dugotrajno klikanje kad-tad pretvoriti u zastrašujuću kožnu bolest čiji opisi prouzrokovati visoku anksioznost i strah. Da, iako se čini ironično, što duže tražite rješenje i utjehu, to ćete se dublje zakopati u beskrajne liste bolesti koje bi mogle da budu povezane s vašim malim problemom.

 

Ne brinite, jedini je problem u vašoj glavi, a evo kako ga i prepoznati kako biste ga na vrijeme počeli tretirati:

 

1. Dnevno provedete 1-3 sata u potrazi za simptomima

 

2. Bojite se kako imate nekoliko različitih bolesti

 

3. U najgorem danu, simptome provjeravate tri do četiri puta u danu

 

4. Online potraga za simptomima povišava vašu anksioznost

 

5. Vaše je zdravstveno stanje, prema nalazima ljekara, stabilno

 

Ako se možete poistovjetiti s ovih pet karakteristika, ljekari savjetuju kako je najbolji tretman izbjegavanje Interneta. Iako mislite da vas potraga za simptomima i rješenjima može utješiti, ona će dodatno pogoršati vaše već poprilično nemirno stanje.

 

Naravno, pravilo ne vrijedi u onim slučajevima u kojima vam je već dijagnostikovana bolest te na internetu nastojite da pronađete dodatne informacije kako biste je pravilno tretirali. Zapravo, to je jedini slučaj u kojemu se online potraga zbog zdravstvenih problema učinila korisnom.

 

Ne zaboravite, vaše bi zdravlje trebalo da bude na prvom mjestu. Zato bi bilo najbolje ne uništavati ga lažnim strahovima s interneta.

ljepotaizdravlje.ba