Warning: include(reklama.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/dobojcaf/stari.dobojcaffe.com/index.php on line 2

Warning: include(reklama.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/dobojcaf/stari.dobojcaffe.com/index.php on line 2

Warning: include(): Failed opening 'reklama.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php72/usr/share/pear') in /home/dobojcaf/stari.dobojcaffe.com/index.php on line 2
Cijenit ćemo je tek kada je ne bude: Globalni prinosi kafe sve slabiji - Dobojcaffe

Cijenit ćemo je tek kada je ne bude: Globalni prinosi kafe sve slabiji

Istaknuto Cijenit ćemo je tek kada je ne bude: Globalni prinosi kafe sve slabiji

Milenijumska generacija Amerikanaca čini 44 posto ukupnog broja konzumenata kafe u SAD-u, a kafu počinju piti u sve mlađoj dobi.

U proteklih osam godina je konzumacija kafe porasla sa 34 na 48 posto među populacijom do 24 godine starosne dobi, a među populacijom od 25 do 39 godina skočila je za 9 posto.

Iako je istraživanje vršeno u SAD-u, ovi podaci se sasvim slobodno mogu primijeniti i na globalnom nivou.

Međutim, Brazil, najveći svjetski proizvođač i izvoznik zrna kafe nalazi se pred sušom zbog koje bi se u svijetu u skorije vrijeme mogao pojaviti nedostatak ovog napitka.

Posljednji izvještaj Instituta za klimu upozorio je kako bi polovina regija za uzgoj i proizvodnju kafe do polovine stoljeća mogla u potpunosti nestati. "Pojas zrnevlja" kako se nazivaju ekvatorijalne zemlje kao što su Brazil, Etiopija, Kolumbija, Vijetnam i Indonezija se suočavaju sa sve većim temperaturama i promjenama u kišnim sezonama.

Fakori kao što su kafena hrđa i povećane cijene đubriva također nepovoljno utječu na prinose usjeva kafe i podižu cijenu napitka širom svijeta.

Milenijumska generacija je odgovorna za izumiranja mnogih životinja i biljaka širom svijeta, a jedna od posljednjih koja se susreće sa ovom nepovoljnom mogućnošću je i kafa.

klix.ba