Warning: include(reklama.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/dobojcaf/stari.dobojcaffe.com/index.php on line 2

Warning: include(reklama.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/dobojcaf/stari.dobojcaffe.com/index.php on line 2

Warning: include(): Failed opening 'reklama.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php72/usr/share/pear') in /home/dobojcaf/stari.dobojcaffe.com/index.php on line 2
Jubilej: 40 godina od premijere najboljeg sportskog filma - Dobojcaffe

Jubilej: 40 godina od premijere najboljeg sportskog filma

Istaknuto Jubilej: 40 godina od premijere najboljeg sportskog filma

Legendarni “Rocky”, najpoznatiji film o boksu u istoriji kinematografije, premijerno je prikazan 21. novembra 1976. godine!

Prije 40 godina, “Rocky” je publici širom svijeta predstavio priču o usponu Rockyja Balboe, skromnog boksera iz Filadelfije čiji lik je utjelovio glumac Sylvester Stallone. Stallone je prvi verziju scenarija filma napisao za 20 sati inspirisan legendarnim duelom između Muhammada Alija i Chucka Wepnera.

Producenti su prihvatili njegov scenarijo i bili spremni za njega platiti 125.000 dolara, ali su za glavnog glumca htjeli nekoga od tadašnjih hollywoodskih velikana.

 

Tada anonimni Stallone dopustio je snimanje filma pod ultimativnim imperativom da on bude glavni lik. Bio je to prvi od ukupno šest filmskih nastavaka o Bolboi u režiji Johna G. Avildsena.

“Rocky” je u to vrijeme snimljen s budžetom manjim od jednog miliona dolara, nakon čega je zaradio više od 225 miliona dolara. Film je osvojio i tri prestižna Oscara, uključujući onaj za najbolju fotografiju, najbolji film i najbolju režiju.

Jedna od najupečatljivijih scena iz Rockyja koje su ušle u filmsku istoriju je ona u kojoj Balboa trči stepenicama muzeja umjetnosti u Filadelfiji, gdje pobjednički podiže ruke i skače. Danas na tom mjestu, 40 godina kasnije, stoji skulptura slavnog filmskog junaka.

Film je prožet porukom o neodustajanju uprkos nedaćama, životnoj borbi i vjerovanju u sebe.

Rocky Balboa postao je simbolom hrabrosti, odlučnosti i istrajnosti, a sportska drama o utjerivaču dugova koji je ostvario “američki san” dobila je još pet nastavaka: Rocky 2, Rocky 3, Rocky 4, Rocky 5 i Rocky Balboa, koji je trebalo da bude oproštajni film, ali je 2015. snimljen novi nastavak Creed.

ljepotaizdravlje.ba

Medij