Warning: include(reklama.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/dobojcaf/stari.dobojcaffe.com/index.php on line 2

Warning: include(reklama.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/dobojcaf/stari.dobojcaffe.com/index.php on line 2

Warning: include(): Failed opening 'reklama.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php72/usr/share/pear') in /home/dobojcaf/stari.dobojcaffe.com/index.php on line 2
Želite li Kafu? - Dobojcaffe
Želite li Kafu?

Želite li Kafu? (129)

Najskuplju kafu popit ćete u Švicarskoj, a najjeftiniju u Brazilu

Zašto je ovo najskuplja šoljica kafe na svijetu?

Industrija kafe je “teška” 30 milijardi dolara, a velike kompanije poput „Starbaksa“ potrošile su pozamašne sume novca kako bi privolele ljude da je piju što više. Uprkos svemu tome, najskuplja kafa ne može se naći po kafićima u centru grada. Ona se nalazi u stomaku azijskih cibetki palmašica. Ukoliko Indonežanina zamolite za „kopi luvak“, on će shvatiti da želite „cibetsku kafu“, piće koje se pravi od zrna kafe koja se dobijaju iz izmeta azijske cibetke. Azijske cibetke palmašice su mala, dlakava stvorenja dugačkog repa, koja se penju po drveću i uglavnom su aktivne noću.

Pripadaju sisarima i žive u južnoj i jugoistočnoj Azii. Ishrana im se sastoji od bobica, voća i sjemena. Omiljene su im crvene bobice u kojima se nalaze po dva zrnca kafe. Cibetke su u stanju da danima traže ovu ukusnu poslasticu. Kada je nađu, one biraju najbolje, najukusnije i najzrelije bobice kafe. Na našu sreću, cibetke ne mogu da vare zrna kafe unutra, pa ih izbacuju sa izmetom.

Cijenit ćemo je tek kada je ne bude: Globalni prinosi kafe sve slabiji

Milenijumska generacija Amerikanaca čini 44 posto ukupnog broja konzumenata kafe u SAD-u, a kafu počinju piti u sve mlađoj dobi.

U proteklih osam godina je konzumacija kafe porasla sa 34 na 48 posto među populacijom do 24 godine starosne dobi, a među populacijom od 25 do 39 godina skočila je za 9 posto.

#CoffeInACane – kafa koju ćete obožavati!

Ako uzmemo Daynea Levinrada za riječ, ovo je najčešće objavljena kafa na društvenim mrežama na svijetu u posljednjih nekoliko mjeseci. 

Dayne je barista koji je skovao hešteg #coffeeinacone koji je podijeljen više od milion puta. Riječ je o poprilično impresivnoj brojci ako znamo da se ta kafa u kornetu poslužuje samo u The Grind kafiću u Johannesburgu.

STUDIJE POKAZALE: Dejstvo kafe ujutro je samo mit

Studija Univerziteta zdravstvenih nauka ukazuje da je dejstvo prve kafe ujutro samo mit.

Kafa ili čaj?

Već dugi niz decenija među stručnjacima širom svijeta na snazi je mimoilaženje u mišljenjima kad su u pitanju napici koji sadrže kofein. Ovdje na prvom mjestu mislimo na kafu i čaj. Jesu li zaista štetni ili, pak, dobri po zdravlje. Tokom godina sproveden je zaista veliki broj istraživanja na temu kafe i čaja i njihovog uticaja na ljudsko zdravlje da uopšte ne čudi što su rezultati pojedinih dijametralno suprotni.

Jeste li isprobali kafu sa kokosom. Ako niste, učinite to još večeras!

Oni koji obožavaju crni napitak u vidu kafe, sigurno će ovo učiniti još večeras.

Uopšte nije važno da li kafu konzumirate u večernjim satima ili vam to uopšte ne prija, ne brinite jer ovakav način ispijanja kafe može da vam donese samo dobre stvari.

 

Jeste li ikada miješali kafu sa kokosovim uljem? Ako niste, sada ćete.

Pet načina na koje vas kafa čini ljepšim i njegovanijim

Već znate kolika je moć šoljice kafe – sve što je potrebno je nekoliko gutljaja i opet ćete “oživjeti” nakon dugog sna ili neprospavane noći. Osim što “diže iz mrtvih”, kafa može da bude i odličan preparat za kosu i kožu. Zrno kafe je bogato moćnim antioksidantima kofeinom i polifenolima i, kada se redovno koristi, kafa može da posvijetli kožu, smanji nadutost i smiri upalu. Saznajte i kako!

Zaboravite na domaću tursku ili espresso kafu, probajte napitak sa kokosovim uljem

Svi pričaju o dobrobiti kokosovog ulja. Svjetski mediji ovih dana bruje o ženi koja je prestala da stari u tridesetoj i to zahvaljujući tome što jede po jednu kašičicu kokosovog ulja.

Mi vam donosimo dva recepta za mješavinu koju možete da stavite u jutarnju kafu (domaću, crnu, bez mlijeka).

Prvi recept:

Kafa + cimet: Odličan napitak za zdravlje

Kakva vam je prva asocijacija na pomisao da prvu jutarnju kafu pijete sa cimetom? Ako bismo vam rekli da je to najveća blagodet za vaše zdravlje, vjerujemo da biste ovaj ritual odmah uvrstili kao obavezan.

Iako ste možda navikli da cimet konzumirate samo u kolačima ili u sutlijašu, vrijeme je da promijenite navike i budete otvoreni za nove ukuse jer to je pravo carstvo za vaš organizam.

Cimet je savršen izvor vitamina, naročito željeza, kalcijuma i vitamina C. Skup svih ovih vitamina, ali i minerala učiniće da se vaš organizam ubrza, da smnajite nivo šećera i holesterola u krvi, ukoliko imate tih problema. Takođe, cimet je odličan za smanjivanje menstrualnih bolova.

Priključi se za RSS feed